Nutella

Hari ini hari natal, ramai juga yang aku lihat berkongsi pandangan dan ilmu berkaitan hukum-hukum meraikan penganut kristian dengan ucapan Merry Christmas. Tak, bukan nak berkongsi berkenaan hal itu. As a muslim kita hormat pegangan agama mereka tapi kita tak raikan. Cukup sekadar melontarkan kata-kata selamat yang tidak terkandung apa-apa konten mengiyakan kekufuran mereka,

"Have a nice day" that would be cool.

Seharian meluangkan masa berbincang dengan teammates pagi tadi. Anak-anak muda yang passionate dengan idea kreatif dan skills dalam apps development. Kami berbincang hala tuju team kami ini, insyaAllah akan ditubuhkan sebuah syarikat kelak. Tapi aku terkedu..

Entahlah,

Sujud syukur saja yang aku mampu lakukan. Usai graduasi, satu-satu peluang Allah bagi walau dalam masa yang sama Allah tarik peluang bahagia dalam hidup. Waktu degree seakan hilang ghairah menuntut ilmu diganti dengan master ini. Waktu kecil teringin nak menjadi sorang saintis atau ahli fizik, dan peluang itu seakan muncul usai master ini. Niat hidup untuk menyumbang pada ummah, Allah izinkan dengan peluang-peluang berkenalan dan komited dalam jalan itu. Terakhir, penubuhan syarikat berasaskan software development Allah izinkan..

Pening juga untuk fokus jalan mana yang patut di aula kan...allahu alMusta'an

Bila bercakap pasal kehidupan dan matlamat hidup ini, berat juga ya untuk difikirkan. Ia satu topik yang mencerminkan fikrah kita juga. Jika wang dan harta itu takrifan kejayaan anda kelak perancangan dan mondus operandi hidup pun akan berkisar pada entiti itu. Nak hidup tinggalkan jasa, jasa yang kelak akan sedikit sebanyak mengundang redhaNya serta kesenangan pada aku di akhirat kelak.

Yang mahu dikongsikan cuma satu, Allah tidak letakkan kita pada sesuatu 'jalan' itu tanpa sebab. Memerhati hikmah setiap qada dan qadar itu perlu paling tidak, tidak marah sama tuhan tidak ikut kehendak kita..

Kena diperbanyakkan istikharah dan istisharah lagi ini, serta berdoa moga Allah tuntun hati ini istikhamah mencari jalan yang terbaik untuk hidup di dunia ini. Berdoa juga moga kelak Allah hadirkan insan yang akan dicintai hingga syurga dari kalangan yang memahami fikrah diri dan punyai matlamat hidup yang sama. Kelak aku ingin hidup memberi pada agama..biiznillah. Itupun jika Allah izinkan untuk aku berkeluarga.

I need some rest, kecewa yang dulu pun masih belum pudar. Isu hati ini pedih ya, nasihat aku buat rakans atau sesiapa yang terbaca entri ini amalkan lah syura dengan bakal pasangan. Kelak kalian merancang untuk hidup dan diam disyurga bukan? lagipun institusi kekeluargaan itu asasnya persefahaman antara amir dan ahlinya. Perbincangan itu satu yang perlu, batas syarak jagalah. Tak mengapalah, ini ujian yang mentarbiah bagi aku.

Tabarakallah.

With my osem bros at pertandingan Digi Hackathon pada awal tahun lalu, kami tidak menang apa-apa tapi pengalamannya indah, Alhamdulillah

Comments