Si penyejuk mata hati

I found that woman with their telekung attractive plus without wearing any make-up terpampang wajah si penjaga solat atau tidak, talking about wajah orang beriman ini dulu sang murabbi pernah berkongsi satu penceritaan. Ada istilah yang digunakan yakni quratul a'yuni, the cooler of the eyes if we're to translate in english atau dalam bahasa melayunya si penyejuk mata.

Selesa dipandang tanpa tercacap satu pandangan terselitkan nafsu. Pernah pandang wajah orang yang kita sayang? Ibu bapa contohnya, rasa selesa dan tenang bukan melihat wajahnya? Ia jauh berbeza bila memandang wajah kekasih haram, err maksud aku hubungan ajnabi yang belum halal.

Amalkan la doa dari surah AlFurqan ayat 74 ini setiap usai solat atau tika berkelapangan:

“Robbanaa hab lanaa min azwajinaa wa dzurriyatinaa qurrota a’yun waj’alnaa lil muttaqiina imaamaa”

Ya Rabb kami, anugerahkanlah kepada kami, isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.-maksud ayat

Lagi satu kata sang murabbi, that feeling bila kita bersama orang soleh ini lain rasanya kan. Susah nak dizahirkan dalam bentuk kalam tapi rasa korang boleh agak kot?

Pernah juga letakkan satu garis panduan untuk menilai calon hidup dulu. Tak mahu yang suka menconteng muka. Hudus.. Moga kita dikurniakan orang-orang yang bagai sepenyejuk mata baik si pasangan hidup, sahabats mahupun yang lain dan moga kita juga Allah izinkan sebagai penyejuk mata orang lain bi iznillah.
Comments