Unik

Ada seorang brother ni tiap kali usai solat subuh di surau Uthman,
Dia selalu duduk di satu sudut yang sama sambil terkumat-kamit mulutnya,
Satu hari aku dekatkan diri,
Duduk  bersebelahannya sambil membaca Quran,
Sambil-sambil itu memasang telinga akan kalam-kalam yang terbit dari mulutnya,
MasyaAllah,
Dia membaca alMathurat dengan kata lain dia hafal :)

Aku pun tak pernah terlintas nak hafal alMathurat surah yasin itu pun terhafal sebab dari form1 baca setiap malam jumaat. Dan satu lagi fenomena unik di mahalah Uthman ini, lepas solat subuh block aku memang sentiasa kedengaran orang-orang tengah menghafaz alQuran. Ramai students irk kat block PG sini, rasanya aku sorang je kot engin.. Ini rahmat dan nikmat juga, dapat mendampingi orang-orang soleh ni eh. Alhamdulillah.

Moga perkongsian ini bermanfaat bi iznillah

Khutbah tadi full dalam arabic, translationnya pun diberi tika aku bersolat sunat tak dan nak dengar. So yah, have taqwa kawans


Comments