Baca Quran


Jatuh cinta dengan bacaan Syeikh Misyari Rashid al-Afasy,
Cara bacaannya lebih kurang macam ustaz Khushairi which the one that i learn from, to imitate his recitation long time ago.

Ada satu cerita nak dikongsikan,
Dulu sewaktu ditingkatan satu I used to hate him sebab baca surah panjang-panjang time subuh, mengantuk kot.. And i used to hate surahtul Rahman sebab the repetition of verse 13:

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?.."

Fabiayyia, fabiayyia apa benda tu? Rintih aku dalam hati tika itu. One day Allah gerakkan hati untuk aku buka mushaf terjemahan dan sebaris-sebaris dibaca ayat-ayat surah arRahman itu. I cried.. And yet that's the best surah for me till now..subhanallah.

Yang nak dikongsikan cuma satu,
Boleh jadi hari ini kita membenci satu bahagian dalam agama,
Mungkin perihal hijabnya,
Mungkin perihal sunnahnya yang dianggap leceh,
Mungkin juga terkesan dari bisikan-bisikan dakwah yang menguris hati,

Apa jua asbabnya, berhenti dari tengok punca atau akar perasaan benci itu. Cari ilmu dan sebab atas perasaan benci itu. Nak membencipun biar dari satu alasan yang kukuh.

Wallahu alam

Have taqwa kawans, beramal dengan ilmu moga ia tak jadi adat yang membekukan hati. Paling tidak kita tak jadi 'mesin' melabel =_="..


Comments