Maksiat itu memandulkan minda

Usai spm dulu saya banyak luangkan masa dengan berforum, being introvert sikit. Yang best-nya berforum ini masing-masing cenderung untuk bersembang atas dasar isu atau ilmu semata, tiada pengenalan identiti jadi banyak benda terjaga.

Paling menarik berkawan dengan atheist, mereka berhujahkan sains. Seronok juga sebab banyak benda boleh belajar dari mereka terutamanya ilmu-ilmu sains. Dan tidak pelik sebenarnya kenapa mereka cenderung mengabaikan kewujudan tuhan. Sebabnya seperti dalam video ini, peribadi manusia, tindak tanduk, serta personality seseorang itu boleh dihurai melalui sains. Rugi juga tu kalau mereka belajar agama dari asas dengan disiplin rasanya untung umat Islam dalam kedua cabang dunia dan akhirat.

Persis persoalan Ustaz Abdi dulu;

"Bagaimana nak bangunkan ketamadunan dan teknologi dan pada masa yang sama kekalkan amanah alam yang Allah berikan ini (e.g avoid deforestation and etc.).."

Itu peranan sebenar muslims Engineer dan profession yang lain tambahnya. Susahkan..

-------
Bila difikirkan balik, kenapa setiap larangan Allah dijelaskan dengan terperinci dalam Quran.

Bab judi,
Bab menjauhi zina,
Bab arak.
Hal-hal syubhah tinggalkan..

Boleh jadi bukan untuk kita buang masa mengkaji apa yang boleh apa yang tidak tapi untuk kita fokus lebih kepada apa yang boleh, sebabnya benda yang Allah benarkan dan diredhaiNya itu sangat banyak (arRahman: 13). Masa kita tak banyak, nak mengamati apa yang Allah benarkan itu pun tak terbuat..

"Tak pe la kapel, kami bukan berzinapun. Saya selalu kejut dia bangun tahajud.."
"Sikit je arak ni tak mabuknya, kena ikut resepi kalau tak tak jadi macam original.."
"Kita dalam berniaga ni kena pandai tackle hati clients, ini hadiah.."

Alternatif yang Allah redha itu setiasa ada bhai. Moga Allah swt perlihara hati-hati kita dari cenderung untuk bermaksiat (melakukan larangan-laranganNya) padaNya.

Have taqwa kawans

Comments