Artikel::Utusan:o1

SEKUMPULAN pencipta Jepun telah berjaya mencipta alat yang didakwanya boleh mengesan emosi anjing daripada salakannya.

Alat yang dinamakan Bowlingual Voice oleh pembuat mainan Takara Tomy merupakan gajet bercakap yang menganalisis akustik salakan anjing dan menterjemah penemuannya kepada bahasa manusia.

Gajet berkenaan memberikan penumpuan kepada mengesan enam emosi termasuk kesedihan, kegembiraan dan kekecewaan bersama-sama dengan merakamkan patah perkataan seperti 'jom main bersama-sama'.

Bowlingual Voice akan berada di pasaran pada harga £129 (RM755) di Jepun bulan depan dan ia lebih berteknologi tinggi berbanding dengan model asal yang dilancarkan tujuh tahun lalu.

Gajet yang dijual hanya di Jepun terdiri daripada mikrofon yang diletakkan di leher anjing bersama-sama dengan satu gajet untuk operasi pada pemiliknya.

Apabila anjing menyalak, mikrofon merekodkan bunyi dan menghantar data kepada pemilik anjing menerusi gajet yang dipegang yang akan menterjemahnya kepada patah-patah perkataan yang cuba dizahirkan oleh haiwan berkenaan.

Bowlingual tulen bukan alat percakapan tetapi menterjemah emosi ke skrin telah dibeli oleh lebih 300,000 penduduk Jepun sejak mula dilancarkan.*aku masih ragu-ragu bagaimana makhluk 'bisu' berkomunikasi seperti ikan dan kura-kura...


Comments

 1. haha..maybe ikan tgk dri buih yg kuar dekat2 ngn mulut tuh
  ~ak rse baek diw wat yg kucing hehe
  ramai kot msian yg bli
  =)
  ak x la kot nk bli.haha

  ReplyDelete
 2. ikan/kure2 berkomunikase thru body language kot~~

  tp alat 2 bole pecaye ke??

  tah2 anjing 2 sebut subhanAllah, alhamdulillah, lailahailAllah, Allahuakbar kew :P

  ReplyDelete
 3. drpda cipta mnda alah nh,
  baik cipta mcm mna nk tukar org yg jaat2 nih jd baik.. ada gak pekdahnye... hehe =p

  ReplyDelete

Post a Comment