Ramadan:Terawih

Assalamualaikum w.b.t

Setiap kali tulis entri baru mesti nak guna ayat ini 'dah lama tak 'update'' ( =____=)~v,

Yup, berblogging sudah tidak istiqamah..

Sekarang sudah nisfu Ramadan, Nuzul Quran pun sudah dan bonus yang baki hanyalah lailatul Qadr. Masjid Shah pun sudah buka secara serius kepada tetamu untuk qiam di sana. InsyaAllah tahun ini nak cuba 'curi' peluang meluangkan 10malam terakhir di IIU. Sungguh, lain suasana ramadan di sini mungkin sebab kehadiaran rakans luar negara yang majoritinya dari timur tengah.

Tak tahu di luar bagaimana, tapi di sini istilah 'terawih lebih ramai jemaah dari subuh' kurang berfungsi, boleh kata lebih kurang ramainya jemaah solat sunat terawih dan solat subuh. MasyaAllah, setiap sudut surau/masjid ada saja yang beribadat. Membaca Quran dan solat sunat.

Agak kurang setuju sebenarnya dengan fe'el segelintir kita ni berkaitan solat terawih, pelbagai hal yang boleh dikatakan tidak perlu di perbahaskan sebenarnya, seperti mana isu yang norma '8rakaat atau 20?', 'Solat berturut-turut atau berhenti-berhenti', 'Berjemaah atau solo?', dan sebagainya.

The discussion itself is being in the wrong direction!

Lets look back into the basic, Terawih is not fardu, it just sunat, to be specific sunat mua'kat. Sunat yang sangat dituntut. Astagfirullahal azim, may Allah forgive me. I'm not remember which hadith the story is, but sure you might have heard it before.

The story of the Prophets s.a.w, at the time of the revelation to obligate solahtul Tarawih. Pada mulanya Nabi s.a.w menunaikannya secara berseorangan dan telah terlihat akan sahabat serta sahabat itu berjemaah bersama. Dan begitulah setiap hari Rasulullah s.a.w bersama para sahabat menunaikan solat sunat Terawih berjemaah sehinggakan suatu hari para sahabat tertunggu-tunggu kekasih Allah itu untuk solat bersama. Dan akhirnya mereka berjumpa sendiri baginda s.a.w untuk bertanyakan keadaan. Telah berkata Rasulullah s.a.w akan kerisauan baginda Allah akan memfardhukan solat Terawih ini kepada umatnya kelak. MasyaAllah sungguh kasih baginda pada kita kan?.

Mungkin agak terlambat untuk saya berkata hal ini, memandangkan sudah dipertengahan Ramadan. Buangkanlah perbincangan yang sia-sia, nasib baik tiada yang mempolitikkan isu terawih. Badminton semalam kena juga, haiz =_="...

Capture this Ramadan, what if this is my last Ramadan?

This drawing hajatnya nak siarkan untuk page warna ramadan dan sepatutnya siap sebelum bulan Ramadan bermula. Me being buzy with internship..penat ya kerja jauh dari tempat tinggal ni, wonder macam mana lah pak cik pak cik yang bawa motor berulang-alik jauh-jauh tu. Hampir sejam perjalanan menaiki motor 'exhausted' badan tau. MasyaAllah tabahnya mereka cari rezeki untuk keluarga.

Tabarakallah fi walakum.

Comments