Short Notes: Ikhtilat

Ikhtilat, 
Suatu definisi ringkas yang menceritakan batasan pergaulan diantara dua insan ajnabi. Ya dengan sistem pembelajaran sekular yang diterapkan dalam diri setiap pelajar, isu batasan pergaulan ini bukan suatu yang serius. 



Hey, lelaki dan wanita diciptakan untuk saling melengkapi bukan? Takkan tidak boleh berinteraksi kot..

Bukan tidak boleh, tapi ianya berbatas. Benar Allah jadikan setiap perkara itu berpasangan.


"Exalted is He who created all pairs - from what the earth grows and from themselves and from that which they do not know.."

(yasin 36:36)

Dan jangan dilupakan juga, baik pasangannya jahat. Bisikan syaitan itu berbisa kawans. Hati-hati. Dan menjaga ikhtilat bukan hanya untuk suatu perasaan istimewa bersama zauj/zaujah kelak tapi perkara utama yang harus ditimbang imbalkan ialah isu fitnah. Pesan dan nasihat sahabatku, don't indulge yourself with self-inflicted fitnah.

Bawah ini status diFB aku;

"Isu ikhtilat,
Bukan senang nak dijaga,
Kadang tu 'urusan' hanya alasan semata,

Moga ini peringatan bersama insyaAllah.."

Sepanjang bersahabat ini andai ke laut batasannya, aku mohon beribu-ribu kemaafan. Kadang tu terbawa-bawa konsep persaudaraan dalam Islam itu, sampai lalai ditiup bisikan syaitan, astagfirullahal azim, pangkat 'akak' atau 'adik' sekali pun ajnabi masih ajnabi bukan? Lagi-lagi di laman sosial ni seriously aku tak kenal erti jantina mahupun umur..I never took social network seriously, save browsing..etika seorang hacker, hmm..pengaruh besar buat aku. Heh

I'm gonna take Ikhtilat seriously from now on insyaAllah, but if you've some urgency feel free to ask, will try my best to help like always insyaAllah. 



Lepas grad nanti insyaAllah aku nak serius melukis, mahu betul-betul manfaatkan nikmat yang Allah pinjamkan ini. 


p/s: paling suka anonaimus di internet ni, tak de gambar sebenar tak de profil senang cerita not worth to stalk pun, rindu zaman forums dan friendster dulu U_U. Today reality is inside one screen. Just saying...

Comments