Pra perkahwinan

Watched video from Mufti Menk just now,

He spoke about proposal, yakni proposal from a pious/righteous man. Surely pemilihan pasangan itu suatu yang sangat penting. 

For me to propose someone as a wife, i look at her taqwa her deen first. Then her akhlaq and adab later on her face, beauty is subjective thought cukup la yang baik-baik saja. Sebab, hidup sebagai qawamah kelak nak kena tanggung dosanya, serta kerenah dan keperluan dia juga rasa macam tak praktikal pula kalau time tu baru terhegeh-hegeh nak betulkan asas agamanya. Someone yang boleh berkongsi matlamat hidup yang sama, berbuat sesuatu pada ummah dan hidup untuk capai redha dan jannahNya, berlainan fikrah itu satu keunikan yang osem bukan?..and you're absolutely special in my eye for me to propose to.. macam mufti cakap bukan senang nak jumpa righteous person sekarang ni, kita pun makin banyak akhawat gedik sekarang ni.

Kadang aku terfikir juga, perlu ke buka amal ibadah sendiri yang kemas disembunyikan ini hanya kerana nak tunjukkan aku layak atau tidak? 



So why 'm i sharing this? Oh ya kahwin, moga Allah permudahkan aku untuk melepasi dinding-dinding dari keluarga sendiri dulu allahumma amiin..

am i a good person to begin with? 




Comments