Yang pertama


Dah nak dekat habis satu semester,

Semester pertama sebagai pelajar master. Lain la rasa dia, tak pressure sangat hal akademiknya dan tak juga ta'aban aktiviti harian. Mungkin asasnya bukan nak dikejarkan sijil itu.

Tapi agak stress juga dalam nak merancang hala tuju hidup selepas ini. Apa yang perlu di aula kan dan apa yang perlu dikorbankan. Antara minat dan peluang. Antara bahagia dan mujahadah. Robbunal yusahhil.

Quoted kata-kata madam Aisyah tempoh hari;

"Kamu ini gila terus sambung belajar tanpa rehat, you guys really need some rest.."

Betul,

Rasa penat tu ada, mungkin perlukan cuti dari hal ini. Mujahadah itu bukan mudah. Sabar kuncinya. Buat kawans yang bakal join kami di sini sem depan ahlal wasahlal. Be prepared, learning would never be the same as UG.

Tajdid niat..yang itu cabaran besar buat aku U_U. Ini kira entri luahan perasaan juga kot. Have taqwa kawans, apa yang nak dikongsikan cuma satu. Kadang-kadang istikharah membuka satu jalan untuk kita tapi tanpa islah dan ibrah serta memerhati hikmah atas jawapan itu kita akan berjalan atas 'jalan' yang ditunjukkan itu dengan rungutan.

Jadi bagaimana mahu beri yang terbaik?
Baik korang sudah peroleh kerja atau sedang merangka jalan cerita sendiri have faith. There's a reason why Allah put you there. Think and ponder upon it.

 
 *Gambar adaptasi dari realiti, moga Allah sentiasa melindunginya.

Comments