Nak dengar cerita seram ?

"Most of the Ulama', syeikh-syeikh and the one you been called mursyid. They don't learn science like we do. All they said and debated among themselves have nothing to do with 'em. Solat, aurat, poligami, nikah, as if the religion is cycle within that circle.

Tell me if there any talaqqi, talk or madrasah that discuss string theory, quantum physics and etc in conjunction with the Quran and Sunnah?

Religion is just one act of philosophy..."

Yet that what they said;

I've encounter that argument long time before, saja sesatkan diri dalam a group of atheist somewhere on the net. Kononnya nak belajar fikrah mereka ini, why and how they embrace that mindset, sebab pengalaman diri. I do love science, and aku kenal ilmuan-ilmuan barat dahulu sebelum ilmuan Islam. Dan sejujurnya tak pernah nampak kaitanpun diantara ilmu sains dan agama. Garu kepala juga waktu itu, belajar PAI tapi yang ditekankan hal-hal fardhu ain semata.

Dan semestinya aku silap, sebab alQuran dan sunnah itu bukan buku teks, ia kitab panduan. Keduanya rujukan yang istimewa, kupasan dan pemahaman isinya tak sama macam kita baca journal mahupun buku teks.

Untung masuk uia..heh

Sebab itu dalam surah alBaqarah ayat 2-5 Allah menyatakan ciri-ciri dan sifat orang yang beriman yang mendapat petunjuk (hidayah) dari tuhannya. Serta peringatan bagi ciri-ciri mereka yang ingkar di dalam ayat ke-6. Mereka ketegaq, kerana hati, pendengaran dan penglihatan mereka telah dihijab.

Hati manusia itu Allah yang pegang [alIsra': 97]

Ibrah yang nak dikongsikan, mungkin ada dikalangan sahabat yang membaca perkongsian ini seorang aktivis dakwah mahupun seorang naqib/naqibah atau paling ringkas seorang sahabat kepada kenalannya. Kadang-kadang kita terlalu mengharapkan penyampaian kita tu dapat diserap terus dalam diri seseorang itu dan sekaligus mengubah dia ikut corak kemahuan kita. Itu zalim, letakkan cara penyampaian yang sesuai dengan orangnya. Jika kepada umum, umumkan lah penyampaiannya itu. Jika spesifik, telurusi adab Rasulullah saw dalam menyampai.

Dan jangan lupa, seorang da'ie itu peranannya menyampaikan bukan mengubah. End result still atas kehendakNya.

Have taqwa kawans.



Comments