Kewangan

"Syuk, how did you survive one semester without any financial aids? Elaun research assistance kau tak dapat lagi kan?.."

I smiled and replied

"Sedikit simpanan dan percaya pada rezeki.."

Tergerak hati nak kongsi tips mengurus kewangan yang aku pelajari seawal sekolah menengah dulu, lagi-lagi dari pengalaman mengelolai PUM maktab.

Saya pemegang biasiswa jpa sepanjang ijazah sarjana muda dulu, setiap sem elaun total yang diberikan berjumlah 5400rm. Banyak bukan?. Disebabkan normal jpa memberi elaun beberapa minggu lambat dari pemegang pinjaman ptpn. Kesesakan wang itu pasti hadir bagi yang tidak bijak membahagi.

Bahagi mengikut keperluan bukan kemahuan.

Pertama sekali yang dibuat ialah membahagikan bahagian terpenting, yakni yuran dan kos buku. Bakinya, saya agihkan kepada beberapa peratusan bahagian, 70% keperluan dan 30% simpanan. Dalam 70% keperluan itu dibahagian 10% untuk diinfaqkan, itu tengok la kadang-kadang untuk disedekahkan kadang-kadanng untuk meraikan keluarga dan rakans atau membeli makanan kucing. 20% untuk kos-kos aktiviti dakwah dan volunteering dan selebihnya untuk keperluan kehidupan, 20% lagi untuk dana membaca. Oh, lebih kurang 3-5% untuk majalah komik..err, inspirasi untuk melukis katanya.

Timbang-imbal kembali corak hiburan kita

Jujur kata sepanjang tempoh pengajian, pelbagai bentuk hiburan normal diabaikan.

Menonton wayang,
Bermain bowling,
Karaoke,
Atau aktiviti sosial lain yang menelan kos.

Hujung-hujung minggu dihabiskan masa dengan aktiviti percuma yang insyaAllah ada nilainya disisi Allah. Some said hidup di dunia ini sekali saja, jadi cheer-up and enjoy your youth. Indeed hidup di dunia ini sekali saja sebab itu jangan dibazirkan. Dan masa muda ini la nak didik diri betul-betul hadam adab dan sahsiah diri seorang mukmin, dah besar nanti liat bak hang.

Secara ringkas macam itu la, amalkan gaya hidup yang sederhana dan tidak merokok itu salah-satu method pengurusan kewangan yang baik juga. Serta amalan sunnah dan sunnat yang membantu tazkiah hati atas nikmat rezeki ini; sebahagiannya solat sunat dhuha dan bersedekah.

Harta biar sedikit tapi berkat.

Have taqwa, moga bermanfaat.




Comments