Erti kehidupan

Semalam di beri amanah untuk berucap dalam sesi 'sharing moment' ukhwah night dan solat hajad persatuan tika degree.

Bila dah jadi almuni ni macam itu lah,
Memberi balik pada generasi pelapis,

ﻋﻦ أِﻣْﻴِﺮ اﻟُﻤْﺆِﻣِﻨْﻴَﻦ أِﺑْﻲ َﺡْﻔٍﺺ ُﻋَﻤَﺮ ْﺑِﻦ اﻟَﺨﱠﻄﺎب َرِﺿَﻲ اُﷲ َﻋْﻨُﻪ َﻗﺎَل  : َﺳِﻤْﻌُﺖ َرُﺳﻮَل اِﷲ ﺻﻠﻰ اﷲ ﻋﻠﻴﻪ وﺳﻠﻢ َیُﻘﻮُل  )) : ِإﱠﻧَﻤﺎ اَﻷْﻋَﻤﺎُل ِﺑﺎﻟﱢﻨﱠﻴﺎِت َوِإﱠﻧَﻤﺎ ِﻟُﻜﻞﱢ اْﻣِﺮٍئ َﻣﺎ َﻧَﻮى َﻓَﻤْﻦ َآﺎَﻧْﺖ هِـْﺠَﺮُﺗُﻪ ِإﻟَﻰ اِﷲ َوَر ُﺳﻮِﻟِﻪ َﻓِﻬْﺠَﺮُﺗُﻪ إﻟﻰ اِﷲ وَرُﺳﻮِﻟِﻪ َوَﻣْﻦ َآﺎَﻧْﺖ  ِهْﺠَﺮُﺗُﻪ ِﻟُﺪْﻧَﻴﺎ ُیِﺼْﻴُﺒَﻬﺎ َأِو اْﻣَﺮَأٍة َیْﻨِﻜُﺤَﻬﺎ َﻓِﻬْﺠَﺮُﺗُﻪ ِإَﻟﻰ َﻣﺎ َهﺎَﺟَﺮ ِإَﻟْﻴِﻪ  . (( رواﻩ إﻣﺎﻣﺎ اﻟﺤﺪﺛﻴﻦ أﺑﻮ ﻋﺒﺪ اﷲ ﻣﺤﻤﺪ ﺑﻦ إﺳﻤﺎﻋﻴﻞ ﺑﻦ إﺑﺮاهﻴﻢ ﺑﻦ اﻟﻤﻐﻴﺮة ﺑﻦ ﺑﺮدزیﺔ اﻟﺒﺨﺎري، وأﺑﻮ  اﻟﺤﺴﻴﻦ ﻣﺴﻠﻢ ﺑﻦ اﻟﺤﺠﺎج ﺑﻦ ﻣﺴﻠﻢ اﻟﻘﺸﻴﺮي اﻟﻨﻴﺴﺎﺑﻮري ﻓﻲ ﺻﺤﻴﺤﻴﻬﻤﺎ 
اﻟﻠﺬیﻦ ﻣﻦ أﺻﺢ اﻟﻜﺘﺐ اﻟﻤﺼﻨﻔﺔ.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu
Hadis pertama dalam kitab karangan Imam AnNawawi yakni kitab hadis 40. Ia berkaitan niat. Majoriti orang ambil hadis ini sampai 'Setiap amalan itu bermula dengan niat'. Agak tidak lengkap juga tu. Dan sungguh sesiapa yang berhijrah; dalam konteks penghijrahan diri ke arah lebih baik terutamanya, jika niatnya ke arah mencari redha Allah insyaAllah keberkatan itu ada.

Hadis itu saya jadikan mukadimah,
Untuk satu pengenalan bagi tajuk besarnya,
Matlamat hidup.

Dulu sewaktu parktikal pun, hadis ini juga yang dikongsikan dalam pembentangan pagi.

Menariknya perihal matlamat hidup ini, ia mengubah cara kita lihat dan hidupkan kehidupan seharian. Tiada apa sangat yang dikongsikan semalam kecuali kekeliruan yang saya hadapi terutama selepas tamat degree tahun lepas. (banyak juga entri berkaitan itu yang di tulis dalam blog ini, nak baca silakan).

Hidup dengan luar biasa

Pesan sang murabbi, Ustaz Khushairi tika di Mrsm dulu sangat banyak membentuk fikrah diri.

"Tidak kisah kamu nak jadi apapun bila besar nanti,
Engineer ke,
Doctor ke,
Atau peniaga sekalipun,
Jadi mukmin engineer,
Mukmin doktor,
And mukmin businessman.."

Sangat pelik tika itu, i just can't brain that. Apa maksudnya? Kerja, just kerja je la kan, to gain some cast for living is it?. What else? dakwah buat la ikut methodnya, usrah, dnt or bagi ceramah ke. But as time flies, and alhamdulillah the more I learn bout Islam in Uia the more I understand what is that "hidup dengan luar biasa " and being a mukmin really means.

 Dalam bahasa mudah,
Kita bukan hidup dengan kehidupan robot. Mengulangi rutin yang sama tapi dalam masa yang sama mengabaikan sebahagian besar ekstraktasi hadis di atas dalam hidup.

Macam zombie...

Belajar dari pengalaman orang

Waktu undergrad dulu selalu juga saya cabar diri untuk keluar dari ruangan selesa. Lebih banyak campakkan diri dengan aktiviti luar universiti. Bergaul dengan mereka-mereka yang pelbagai ragam, fikrah dan cara hidupnya. Ia satu keunikan. 

Dan setiap mereka punyai cerita yang pelbagai. Satu harta yang berharga ialah dapat belajar dari pengalaman seseorang. Sebab, rentetan pengalaman itu bagai satu 'hint' dari Allah tentang kehidupan. Pengalaman paling seronok ialah perkongsian hidup dari Mejar Azlan dulu, dia pun seorang jurutera elektronik, sebidang dengan diri.

Beliau pernah kerja di dubai sebagai jurutera sebelum berkhidmat di Global Peace Mission. Dan saya tanya kenapa tinggalkan satu kehidupan mewah itu? Jawap dia mudah. Dalam hati terasa kosong, kerja dengan GPM dapat memberi pada yang benar-benar memerlukan...

Dan benarlah pesan murabbi dulu,

Hati tanpa 'illah' kosong sunyi sepi, 
Dan kekosongan itu tidak dapat diisi dengan dunia,
Kerana dunia ini bagai air laut,
Semakin diminum semakin haus...

Teruskan belajar erti kehidupan

Jujur kata, nak cakap pasal hidup ini boleh bercabang dan tiada betul salahnya. Cumanya, jangan abaikan sebahagian dari hadis di atas. Hati-hati dengan dunia sebab ia magnet kelalaian. Saya pun banyak sangat yang perlu dipelajari dan pembaikian diri perlu dibuat.

Teruskan belajar wahai sang ghuraba.


 

Comments