I just don't know yaRabb

Ini entri luahan perasaan.

Beberapa hari lagi peperiksaan akhir untuk sem ke-2 pengajian master ini. Peperiksaan akhir dan proposal research. 

I keep on pondering this few weeks. Is this really a path for me to walk with? makin istikharah makin ragu-ragu. Tahniah buat rakan-rakan sepejuangan Lightgear Dev. Team atas anugerah Hackademy just now. Proud of you guys and a big sorry sebab jadi ahli gelap sekarang ini. Will  i be a buddy for you guys or just a 'wall'..

Kadang-kadang rasa diri ini tamak..

Rindu murabbi

Rindu, sangat rindu pada murabbi-ku. Rindu arwah atuk, rindu arwah maktok, rindu ustaz Khushairi. I keep revising nasihat-nasihat mereka, ilmu-ilmu dan adab yang mereka ajarkan. To look back into my life, to muhasabah. Rasa diri ini teruk sangat lately.. Allah.

Perkahwinan

Not sure but since last year ramai ikhwah dan seniors nak tolong carikan calon untuk aku. Serabut la. And actually i kinda semakin annoying dengan perkahwinan ini. What in my mind right now, i want to go to syria as mujahidin there. But then i question myself again, "really? are you sure syuk? or you just fed-up with all this trials and tribulation given?.." 

Allahu alMusta'an

Murabbi pernah berpesan sewaktu kemasukan di tingkatan satu dulu:

'Jangan cari makwe kat sekolah nanti, dah sampai masa Allah hadirkan orangnya. Tak perlu mencari atau cuba-cuba, nanti Allah hadirkan perasaan (qurratul ain) bila pandang wajah dia, waktu tu sendiri akan tahu dia la orangnya..'

Qurratun ain,
I just learn to understand that recently..not recent sangat la 2-3 years back i guess. Kelakar juga sebab feeling qurratul ain itu aku dapat tika menziarahi sahabat di hospital. Me myself tak faham juga, dekat setengah tahun isitkharah solely atas perasaan itu. Mungkin itu cucukan syaitan dan bisikan nafsu sematakan.

Ada la juga usahanya untuk itu tapi i end up seperti orang yang 'tangan bangku' yang cuba nak memasak kek. Instead of following the right steps with the right ingredients i end-up sesuka hati membaiki adunan kek itu, and it come-out a huge mess..

I just don't know how to deal with this yaRabb.

Keluarga

Keluarga, alhamdulillah sudah semakin baik. Yang tinggal usaha kecil untuk aku menjadi tenaga pengajar buat mereka untuk sela waktu yang ada ini bi iznillah. Dan usaha nak spark their interest in Islam, then insyaAllah moga mereka ada minat dan timbul usaha mendalaminya. Akak dan adik pun sudah mula boleh terima konsep usrah. Moga Allah permudahkan kalian, dan moga ini dikira usaha kecil aku sebagai jawapan dihadapan Allah kelak.. amiin.

Ini pun satu hal juga, bila Allah permudahkan urusan ujian yang ini. Somehow di satu sudut hati kecil terasa meratapi waktu-waktu muda ku yang dikorbankan untuk mereka. Hebat talbis iblis ini bukan, astagfirullah aziimm... Lawan syuk, salah satu impian kamu Allah makbulkan tu.

Allahu ta'ala alam.

I'm writing this note to my future self, a reminder indeed. Don't lose yourself me. Whatever the world do to you, whatever trials that you might face upon remember this. You've gone through a huge boulder before and you pass 'em all by Allah's will. Don't loss hope in Allah, get back to Him if you're felling down. And that's the best place to be... in your sujud!.

 

Comments