Have taqwa kawans

"Have taqwa kawans.."
Nak mengingati itu senang, tapi nak implement konsep taqwa dalam diri itu tersangatlah sukar. Ia satu usaha pengabdian total.
[alBaqarah: 208] 
Terang jelas untuk tergolong dalam kelompok orang-orang beriman,
Tidak boleh ambil agama ini separuh-separuh,
Tidak boleh guna pakai mana yang berkenan dinafsu,
Nabi Ibrahim a.s disuruh menyembelih anaknya tahu, kita baru diberi ujian dunia yang ringan (kematian ahli keluarga, pressure exam dan study, putus tunang, kena marah dengan bos, or even demam..) Tapi mengeluh bagai hari nak kiamat. Benar manusia itu tercipta dengan sifat suka berkeluh resah [alMa'arij: 19] tapi Allah pesan pada ayah 22 dan berikutnya ciri-ciri orang yang terselamat dari kepungan berkeluh resah itu.
Have taqwa kawans. Kuat lah sikit. Murabbi pernah berpesan dulu, kalau rasa down rasa hidup ni ada je yang tak kena perhati dan tengok balik 2 benda ni:
1-Bila last time baca dan tadabbur Quran?
2-Bila last time solat kita terjaga toma'ninah dan khusyuknya?


Comments