The pursuit of happiness

Petang tadi sempat tonton cerita The pursuit of happiness (2006) lakonan Will Simth. Wallahi cerita itu sangat menarik untuk direnungkan, mungkin ramai yang sudah tonton. Saya bukan kaki movie jadi lambat sikit hal sebegini. 

Satu penceritaan berkisarkan realiti I did said. Struggle seorang lelaki dalam menempuh cabaran hidup sambil mendidik anaknya, isteri kecewa dan tinggalkan si suami atas ujian kekurangan harta dan kemiskinan yang menimpa. Dan si suami sangat tabah dan masih lembut mendidik anaknya untuk kekal positif atas musibah. Mereka dari berkerjaya akhirnya hidup gelandangan sambil si ayah meneruskan 'probation' tanpa gaji (or intern not sure). Itu serba ringkas sinopsis cerita.

Apa yang sangat menarik perhatian ialah cara Will Simth kekalkan motivasi diri, tiada wang, kena halau dari rumah sewa, isteri larikan diri, struggle buat kerja tanpa gaji, simpanan semakin hilang, musibah after musibah menimpa dalam masa yang singkat. Sedikit sebanyak agak sama dengan apa yang saya alami untuk hampir 2 tahun ini.

"..And I thought all those A's at school can give me a stable life, but now I'm no body ."

Quoted Will Smith.

And it keep me ponder, will I find someone who can accept me as I'm, and what if Allah test me with poverty (as now pun boleh dikira daif U_U but alhamdulillah) will there be someone who willing to be at my side at that time? So far ta'aruf, realitinya perempuan mahukan kestabilan melebihi segala aspek. Tidak semua tapi majoriti (yang saya sempat berta'aruf). Takpe la tu tiada niat dan minat nak hurai panjang hal ini.

----------------------
Memandangkan ramai juga juniors yang bertanya serta meminta pendapat perihal master ini insyaAllah saya cuba kongsikan sedikit tips dan motivasi (kot).

1. Niat
Niat paling penting dalam kita menukilkan sesuatu perkara, tepuk dada sakit la dada itu. Tanya iman kita apa yang kita nak dalam hidup ini insyaAllah ia akan membantu juga untuk luruskan niat.

2. Tahu matlamat
Selepas betulkan niat, perkara kedua ialah tahu matlamat kita. Untuk apa sambung master/ phd, career path yang bagaimana yang kita mahukan (akademik, admin etc). Dari matlamat ini ia membantu;

-antara mahu ambil Master in Business Admin, Master in your current field/ major lain but still in the same field or totally different field.
-master by coursework, mixed mode atau full research.

3. Survival planning
Paling kurang kena ada saving dalam 3-4 bulan our normal expenses. Macam saya sebelum buat keputusan sambung saya ada simpanan dalam rm10-11k untuk tampungan kewangan. Sebab sebelum apa-apa memang kita akan dahulukan wang sendiri. Saya tiada hutang ptptn jadi satu kelegaan di situ.

Sponsorship: 1. Mybrain (cover yuran sahaja- next year tak sure ada lagi atau tidak)
2. Pinjaman (ptptn/ mara/ yayasan or others; saya avoid pinjaman, tidak suka hutang)

Untuk tips menyimpan/ manage kewangan boleh tengok sini: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203264048060679&set=a.1194601143872.29868.1193733692&type=3&theater

-Master by course work: tiada elaun
-Master by mixed mode/ full research: ada elaun RA

4. Persiapkan mental akan hal luar jangka
Yang ini sangat penting, tanya la seniors atau rakan-rakan cabaran yang mereka hadapi. Berikut sedikit sebanyak pengalaman saya.

-Research tiada geran = tiada elaun RA sebagai sumber pendapatan
-Computer rosak; hal yang ini serius pening juga. Banyak kali juga hard disk mati, mother board rosak waktu-waktu kritikal dan segala hasil penat-lelah kerja hilang macam itu saja, kalau sempat backup di cloud pun kerja-kerja yang outdated (faham saja la internet uia macam mana..). Jadi nak tak nak kena buat balik from scratch, ia sangat menambah stress diri lagi sangat membuang masa dan sukar nak explain hal ini pada supervisor.
-Shortage of income/ money; obviously bila laptop/ desktop rosak it gonna cost quite a ransom is it? Itu belum masuk lagi keperluan-keperluan yang agak mendesak/ hal-hal emergency seperti kenderaan rosak, sakit, etc.
-Tukar tajuk research; yang ini mungkin tidak semua orang merasainya. Pengalaman saya, sebab hal geran yang tidak dapat kami terpaksa beralih fokus hampir semua usaha selama satu tahun buang macam itu je. Feeling, memang down gila dan rasa dipermainkan dengan supervisor.
-Lain-lain; biasanya ini hal peribadi.

5. Willing to work hard (I mean really hard)
Doing master is hard enough, lagi mencabar andai tiada sumber pendapatan jika mybrain ia hanya cover yuran, pinjaman pun tidak la banyak mana. So kena struggle mencari side income lagi-lagi yang ada komitmen. For me, I'm still continuing with my freelancing as one of my source of income, kerja-kerja part time apa yang ada, home tutor and etc.

Itu je la kot,

Wallahu ta'ala alam. If I can ask for a present, I really want dua's. In need of those more than money these days. The positive part is insyaAllah all those trials can increase your iman. Just have faith and work with itqan.

Moga perkongsian ringkas ini bermanfaat.

Comments